השופט ז' המר, סג"נ
:
ההליך בבית-משפט קמא
1. ערעורים על פסק-דינו של בית-משפט השלום בתל-אביב-יפו, בת"פ 4546/99 (כב' השופטת י' אמסטרדם), בו הורשעו טל יגרמן (להלן:
"יגרמן") ומאיר דוד (להלן:
"דוד"): בעבירה של גניבה בידי מורשה, הפרת אמונים בתאגיד (שלוש עבירות), קבלת דבר במירמה, קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות ופגיעה ביכולת התאגיד לקיים התחייבויותיו (שתי עבירות) - עבירות על סעיפים 393, 425, 425 ו- 424 לחוק העונשין, התשל"ז - 1977 (להלן:
"החוק"). בנוסף, יגרמן הורשע גם בעבירה של זיוף בנסיבות מחמירות בכוונה לקבל באמצעותו דבר - עבירה לפי סעיף 418 לחוק. המערער 3, ברוך יגרמן (להלן:
"ברוך יגרמן"), הורשע בקבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, הפרת אמונים בתאגיד, פגיעה ביכולת התאגיד לקיים התחייבות ורישום כוזב במסמכי-תאגיד - עבירות לפי סעיפים 415, 424, 425 ו- 423 לחוק.
2. בגין מעשים אלה גזר בית-משפט קמא על המערערים את העונשים הבאים:
א. יגרמן נדון ל- 24 חודשי-מאסר בפועל, 12 חודשי-מאסר על תנאי וקנס בסך 300,000 ש"ח;
ב. דוד נדון ל- 12 חודשי-מאסר בפועל, 8 חודשי-מאסר על תנאי וקנס בסך 250,000 ש"ח;
ג. ברוך יגרמן נדון ל- 3 חודשי-מאסר בדרך של עבודות שירות וקנס כספי בסך 25,000 ש"ח.
3. כתב האישום המתוקן ייחס ליגרמן ולדוד ארבעה אישומים:
א. באישום הראשון נטען, כי בהיותם מורשי חתימה ומנהלים בחברת אוגדן מערכות יישום ופיתוח (1989) בע"מ (להלן -
"חברת אוגדן"), הם שלחו ידם במירמה במניות המתוארות להלן, שהוחזקו על-ידם בנאמנות עבור חברת אוגדן, ובמקום לרשום לטובתה, כפי שהתחייבו, שיעבוד מדרגה ראשונה, הם השתמשו במניות להבטחת חובות אישיים שלהם וחובות של חברת לונג אם.טי. השקעות בע"מ (להלן:
"חברת לונג"). על-פי הנטען, רשמו השניים ברשם החברות וברשם המשכונות, שיעבוד מדרגה ראשונה לטובת בנק אמריקאי-ישראלי בע"מ (להלן:
"הבנק") על כל המניות של החברות ג'ון ברייס מערכות (1984) בע"מ (להלן:
"ברייס") ו- S.M.A מערכות תחזוקה בע"מ (להלן:
"
AMS") שהיו רשומות על שמם ועל-שם חברת לונג, לרבות אלה שהוחזקו בנאמנות על-ידם ועל-ידי חברת לונג עבור חברת אוגדן.
התביעה טוענת, כי בעשותם כך
"שלחו הנאשמים ידם במירמה במניות אוגדן שהוחזקו בידם בנאמנות לטובת אוגדן, ואשר לצורך שמירתן המעולה היה עליהם לרשום לטובתה שיעבוד מדרגה ראשונה ועשו בהן שימוש להבטחת חובותיהם האישיים וחובות לונג אשר בבעלותם".
בשל כך, הואשמו בגניבה בידי מורשה, גניבה בידי מנהל, הפרת אמונים בתאגיד - עבירות לפי סעיפים 393, 392 ו- 425 לחוק, בהתאמה.
ב. באישום השני הנטען, כי יגרמן ודוד ביקשו לקבל הלוואה עבור חב' לונג מקבוצת מלווים. כבטחונות להלוואה הציעו שיעבוד ראשון לטובת המלווים על 7.7% ממניות ברייס ו-AMS. בהסכם ההלוואה הצהירו השניים, כי הם בעלים הרשומים של 33% ממניות ברייס ו-AMS וכי 7.7% מן המניות "
נקיות מכל שיעבוד, משכון, עיקול, חוב ו/או כל תביעה שהיא" וכי "
אין להם מניעה חוקית לשעבד את המניות המוזכרות" - וזאת, למרות שידעו כי על המניות נרשם שיעבוד ראשון לבנק.
בעשותם כך, נטען, קיבלו יגרמן ודוד במירמה מקבוצת המלווים סכום של 312,501 דולר - עבירה של קבלת דבר במירמה, לפי סעיף 415 לחוק.
ג. באישום השלישי נטען, כי על-פי תקנון חב' אוגדן והחלטת הדירקטוריון שלה, על-מנת לחייב את אוגדן בבנקים, דרושות היו שתי חתימות (בצירוף חותמת החברה), כדלקמן: חתימה אחת של יגרמן או דוד וחתימה שנייה של מי מבין חברי-קבוצה אחרת: יובל אברהם או אחותו, מיכל פינק.
יגרמן ודוד, כך על-פי התביעה, חתמו ללא סמכות כדין, בחמישה מקרים שונים, על שיקים של אוגדן באופן שאלה נחזו להיות שיקים שנחתמו כדין על-ידי אוגדן, בסך כולל של 1,571,935 ש"ח. את השיקים מסרו יגרמן ודוד כביטחון או כפרעון בגין הלוואות שקיבלו באופן אישי או עבור חברות אחרות שבבעלותם.
שלושה מהשיקים חוללו בשל היעדר כיסוי. אוגדן קיבלה התראה מבנק לאומי, על-פי חוק שיקים ללא כיסוי, התשמ"א - 1981, ונסב של אחד השיקים פתח נגדה בהליכי הוצאה לפועל.
בשל כך, הואשמו יגרמן ודוד בזיוף השיקים, הגשת מסמך מזוייף, הפרת אמונים בתאגיד ופגיעה ביכולת התאגיד לקיים התחייבויותיו, עבירות לפי סעיפים 418, 420, 425 ו- 424 לחוק, בהתאמה.
ד. באישום הרביעי הואשמו כל המערערים באישום ארוך ומפורט, בכך שיגרמן ודוד ניהלו בשם אוגדן מו"מ לקבלת הלוואה על-סך 600,000 דולר מאדם בשם צבי גניס (להלן:
"גניס"), תוך שהציגו לו מצגי-שווא כוזבים, כאילו הם פועלים על דעת מנהל אוגדן, יובל אברהם (להלן:
"יובל") והדירקטוריון. בין היתר, הציגו מסמך הנחזה להיות פרוטוקול של ישיבת מועצת המנהלים של החברה, שנערכה בשיחת ועידה (להלן:
"שיחת הוועידה") המסמיכה אותם, כביכול, לחתום בשם אוגדן. ישיבה כזו לא נערכה והחלטה כזו לא נתקבלה על-ידי הדירקטוריון.
בעקבות ההסכם עם גניס, עליו חתמו יגרמן ודוד, נתקבלה ההלוואה בסך כולל של 1,873,800 ש"ח. 400,000 ש"ח הועברו לבנק המזרחי לכסות חוב של אוגדן, ואילו השיק על-סך 1,473,000 ש"ח, שהיה לפקודת אוגדן, הוסב על-ידי יגרמן ודוד, שלא כדין וללא סמכות ונמסר לידי ברוך יגרמן, אביו של יגרמן, אשר כיהן כמנהל החשבונות ודירקטור באוגדן.